Projecte ADELANTE

Participació del departament d’electricitat i electrònica en el projecte ADELANTE

Obtenció de doble titulació de FP DUAL en Alemanya

El projecte ADELANTE

Adelante és un projecte europeu que té per finalitat ampliar la titulació dels estudiants d’FP d’Espanya. L’objectiu és que els alumnes adquireixin una doble titulació, la seva d’FP de grau mitjà més una especialitat d’FP DUAL en Alemanya.

Aquest projecte es fruit de la col·laboració de diferents entitats:

logo-vector-soc-servei-d-ocupacio-de-catalunya logo-departament-ensenyament
fundaciobcn caritas_hannover_1
logo Cámara Alemana

El projecte consta bàsicament de tres fases:

  • En la primera fase els alumnes seleccionats fan durant quatre mesos classes intensives d’alemany a Barcelona.
  • A la segona fase cada alumne ja té assignada una empresa a alemanya. En aquesta fase, que dura quatre mesos, els alumnes es formen en Alemanya en la seva corresponent empresa alhora que fan unes sis hores setmanals d’alemany en escola. Durant aquest període de temps els alumnes s’allotgen amb famílies. Totes les despeses en aquest període són cobertes pel SOC.
  • A la darrera fase del projecte, que dura tot un any, els alumnes entren a treballar en la seva empresa com alumnes de DUAL rebent un sou mensual com a aprenents. En aquest punt els nois poden deixar a les famílies d’acollida i buscar-se un allotjament propi.

Durant tot el projecte es fa un seguiment dels alumnes per part dels responsables d’organització del projecte, del seus tutors en alemanya , dels tutors en les empreses i de la cambra de comerç d’Alemanya.

Al finalitzar, els alumnes obtenen a part de la seva titulació d’FP:

  • Un certificat oficial B1 d’alemany.
  • El títol corresponent de FP DUAL en Alemanya.

Finalitzat tot el procés de formació, molts dels alumnes tindran la possibilitat de quedar-se treballant en la seva empresa en Alemanya.

En cas que no sigui així i tinguin o decideixin tornar a Espanya, les seves possibilitats d’inserció laboral seran molt altes atès la seva formació, el coneixement d’un nou idioma i la seva gran experiència laboral a l’estranger.

Participació en el projecte

En aquesta primera edició del projecte, un alumne de grau mitjà d’instal·lacions de telecomunicació, a estat seleccionat per a obtenir aquesta doble titulació. Aquest alumne ha fet la formació en l’empresa de iots Sitte Lürssen fent tasques relacionades el muntatge d’instal·lacions elèctriques i electròniques en iots. Aquesta empresa està situada en Wilhelmshaven en el nord d’Alemanya sitte
Wilhelmshaven.8

En aquest mes de desembre hem fet una visita als diferents alumnes del projecte i, en el cas del nostre alumne, veiem que les possibilitats de quedar-se a treballar en l’empresa són realment molt altes.

En general, la valoració d’aquesta experiència a estat molt positiva, els alumnes estan molt motivats i com afirmen tots ells les seves expectatives personals i professionals han estat sobrepassades amb escreix. Per tant, des del departament d’electricitat i electrònica començarem un nou procés de selecció d’alumnes per a la següent convocatòria del projecte (alumnes que han obtingut el titol de grau mitjà abans del curs 2017-18)